Blog I Hoe krijg ik antwoord op de vraag; Wie ben ik?

Gepubliceerd op 15 maart 2018 om 09:14

Het is zo'n makkelijke vraag; 'Wie ben jij'? Het eerste wat je zegt is je naam. Maar wat schuilt er achter die naam? Ik ben een zoektocht aangegaan. Eerst onbewust en later steeds bewuster. Ik ben gaan ervaren dat je als mens toegevoegde waarde komt leveren op de wereld. Dat je gemaakt bent om de wereld iets te bieden. Maar wat is dat iets? En waardoor kan ik volledig mezelf zijn? Ik geloof dat ik er nu na een proces van 7 jaar, variërend van intensieve onderzoeken tot even gewoon het leven laten lopen zoals het loopt, aardig zicht op heb.

 

Op een middag ergens in 2001, na een avond stappen, diep in het glaasje te hebben gekeken en een redelijke nachtrust, zat ik in de auto om naar mijn werk (bijbaan) te gaan als serveerster in de bediening in het restaurant van een hotel. Ik kreeg mijn eerste onbewuste hyperventilatie aanval in de auto. Ik kreeg het Spaans benauwd van de gedachte dat ik in een afgesloten object aan het rijden was. Ik had de auto aan de kant gezet en ben een luchtje gaan scheppen. Op mijn werk kreeg ik een vette hap en water. Toen ging het wel weer en ben aan het werk gegaan.

 

Na 3 jaar kwam er weer zo’n moment. Maar frequenter. In die tijd dacht ik alles aan te kunnen als student in de grote stad Den Haag. En studeren, en werken in avond/nachtdiensten in de horeca, en een dansgroep trainen in Brabant, en zelf dansen, en een cursus Spaanse volgen, en minimaal 3 avonden per week op stap van Den Haag naar Helmond en naar Rotterdam. Ik wilde alles doen wat ik leuk vond én maximaal presteren. Dit resulteerde opnieuw in hyperventilatie aanvallen en ging mezelf angsten op ging leggen die irreëel waren. Ik ben de druk gaan verlagen door meer structuur in dag en nacht ritme aan te brengen. Ik ben wel in de horeca blijven werken maar dan overdag, ben gestopt met het trainen van de dansgroep in Brabant en ging iets minder vaak stappen. Ik leerde toen ook mijn huidige man kennen die me veel rust heeft bijgebracht. Hij is echt mijn rem die ik nodig heb. Al was ik daar toen nog niet bewust van.

 

Tijdens de studie industrieel ontwerpen, ongeveer 2 jaar later, liep de druk weer te hoog op. Ik wilde niet falen tijdens deze studie. Ik moest het immers zelf bekostigen en had mezelf voorgenomen deze studie ook nominaal af te ronden voor een goed CV. Tijdens de witte studie week ging het weer mis. Ik blokte als een malle en nam vrijwel geen rust. Veel bezig met mijn studie en ontwikkeling van skills tot s'avonds laat, eigen sociale opgelegde verplichtingen door het hele land najagen, en feestjes vieren. Weer de druk te hoog laten oplopen.

Ik heb me naar huis laten begeleiden, angst dat er iets niet goed zou gaan met mij. Mijn man, destijds vriend, naar huis laten komen die me direct mee nam naar de SEH. Voor mij was altijd nog niet duidelijk wat er met me gebeurde en waarom. Er werd me geadviseerd vanuit de SEH dat ik met een fysio therapeut contact op moest gaan nemen om die hyperventilatie aanvallen onder controle te krijgen. Ik een afspraak gemaakt en kwam door vakantie roulaties bij de fysio locatie in contact met Gerard van Kralingen. Een fysiotherapeut die zich breed oriënteert op het helpen en behandelen van de mens voor de lange termijn. Hij heeft me geholpen om de weg naar hyperventilatie te gaan herkennen en preventief rust te nemen. Maar ook dat ik mijn eigen opgelegde angsten niet meer ervaar door oude patronen te doorbreken. Én hij adviseerde me bepaalde boekjes te gaan lezen zoals: ‘wie ben jij écht’ van Roy Martina. Later heb ik ook ‘365 dagen succesvol’ van Arjan Vergeer&David de Kock gekregen. Hierdoor begon het bewustwordingsproces. Een proces van pijnlijke en verassende constateringen, maar heb ook een beter zelfbeeld gecreëerd. Ik kreeg meer rust en heb de zoektocht naar mezelf toen even laten rusten.

 

4 jaar later kreeg ik bij Hunter Douglas de uitnodiging om mee te doen aan een ‘talent development program’. Ik stond te springen van geluk. Meer omdat ik gezien werd door de organisatie en dat men potentie zag in mij en me verder mocht ontwikkelen. Een intensief traject in samenwerking met de Baak. Opdrachten als; 360° feedback van naasten, persoonlijkheidstesten, alleen in het bos slapen onder een zijl, je levenslijn uitzetten met impactvolle gebeurtenissen, je rouwspeech schrijven met bijbehorende muziek en rollenspellen met acteurs heb ik mogen uitvoeren. Uit de test van Belbin, die door mezelf en door groepsgenoten is ingevuld over mij, kwam ik tot de conclusie dat ik een heel ander beeld over mezelf heb dan dat de ander bij mij ziet.

Ik ben bij één van de coaches van de Baak een persoonlijk coachingstraject gestart van ruim een half jaar in combinatie met meditatie. Het heeft me veel rust gegeven omdat ik er achter ben gekomen waar een deel van die onbewuste en onmenselijke opgelegde druk vandaan komt, welke persoonlijkheden er in me zitten, hoe ik mezelf meer lief kan hebben en naasten kan vergeven en hoe ik die opkomende druk kan laten afnemen door meditatie. Het mediteren doe ik nog regelmatig omdat het me echt rust geeft in lichaam en geest.

 

Toen van werkgever veranderd naar Gom (Facilicom) waar ik vrij snel uitgenodigd werd voor de management cursus open mind management van MANS adviesgroep. Een coach die precies wist te prikken waar mijn zwakke punten zitten in mijn werk. Hier kwam mijn onzekerheid sterk in naar voren, dat ik moeite heb met negatieve feedback en dat als mijn ideeën niet verder uitontwikkeld worden, ik daar echt pijn van ervaar. Niet echt handig als ontwikkelaar.

Ik heb een persoonlijk coachingstraject aangevraagd om hiermee aan de slag te gaan en ben met de HR Development Manager van Facilicom intensief in gesprek gegaan waar in een maand tijd een goed beeld van mijn zijn uit is gekomen op persoonlijk vlak en werk gerelateerd. Dit heeft mij absoluut sterker gemaakt.

 

De familie opstelling heeft ook veel inzicht gegeven in patronen die al generaties mee gaan waar ik ook op leef en waar mijn onzekerheid voornamelijk vandaan komt.

Op advies ben ik met een psycholoog gaan praten om de probleemgebieden in kaart te brengen waar ik tegenop loop in mijn dagelijkse leven. Hierdoor weet ik nu dat ik mijn persoonlijkheid op een waarde van 0 beoordeel waar ik zo veel last van heb in het dagelijks leven. Dit is de bron van mijn prestatiedrang, hierdoor trek ik me vaak terug als persoon terwijl ik heel sociaal ben, hierdoor vind ik mijn zachte creatieve en sociale skills niet waardig waar ik juist zo sterk in ben etc. Allemaal zaken die in disbalans liggen waardoor ik niet mezelf kan zijn en niet volledig in mijn kracht kan staan.

 

De sollicitatie gesprekken helpen me ook om nog meer focus te kunnen krijgen op wie ik ben en wat ik écht belangrijk vindt en hoe ik zaken aanpak. En soms kom je mensen tegen in het leven die je ook weer verder helpen omdat ze de mensheid begrijpen, mij begrijpen en mij nog meer inzicht kunnen geven in mijn kernwaarden, - activiteiten en -kwaliteiten.

 

Het is een langdurig proces waar ik nog geen stappenplan voor weg kan zetten. Misschien omdat ik het nog niet kan overzien of omdat het gewoon een zoekproces is met diverse type mensen met eigen specialismen die mij steeds weer een stukje verder brengen in de ontdekkingsreis naar mezelf.

 

Ik kan het wel iedereen aanraden. Ik heb nu een aardig beeld van wat mijn passie is, wat mijn toegevoegde waarde is en met welke visie ik in het leven sta. Daarom heb ik het gevoel dat ik nu ook echt kan gaan vechten voor mijn droombaan omdat deze helder op mijn netvlies staat.

Om volledig in mijn kracht te staan in alle omstandigheden, dat is nog iets waar ik aan kan werken. Maar ik heb gevonden waar ik aan moet werken en heb het gevoel dat ik dit ook spoedig weet op te lossen met de juiste hulp.

Een heerlijke vrije gedachte waar ik graag naartoe werk.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Maak jouw eigen website met JouwWeb