
In mijn vorige blog had ik het over de drijfveer van onze samenleving in deze gezondheidscrisis. Dat er vooral gestuurd wordt op financiële waarden in plaats van compassie voor jezelf en je naasten voor ieders de gezondheid. Nog niet zo heel lang geleden lag mijn focus ook op de financiele waarden. Er zorg voor dragen dat ik, financieel gezien, op eigen benen kan staan. Maar mijn 'zijn' liep er op kapot.
Waar ik dacht dé functie te vervullen, in mijn kracht zou staan, en mijn geluk zou gaan vinden, viel als een kaartenhuis in elkaar. Dit meerdere keren. Is dit nu het leven?
Het verwondert me dat het systeem, vanaf de basisschool af aan al, stuurt op de zoektocht naar de individuele (werk) behoeftes en interesses, en het uiteindelijk écht moeite kost de baan te vinden waar je blij van wordt. En als je denkt dat je het hebt gevonden, dan ben je blijkbaar nog afhankelijk van de wereld om je heen of je hetgeen je voor ogen hebt wel kunt blijven uitvoeren.
Hier klopt toch iets niet? Bij mij levert dit kortsluiting op met een lekkende batterij waar meer energie uit stroomt dan doorstroomt.
Waarom ben ik afhankelijk van de (met name individuele) koers die mijn leidinggevende uitzet, of misschien nog wel van die persoon daarboven. Waarom niet opereren vanuit consensus over het gewenste perspectief? En door de gemeenschappelijke motivatie kunnen komen tot een waardige groei voor het individu en de organisatie? Zo zou het moeten zijn toch? Maar dan moet je wel goed weten als individu wie je bent, waar je toe in staat bent, wanneer je in je kracht staat en waar je graag aan wilt werken. En dan moet een bedrijf dat ook kunnen ventileren, zodat je kunt toetsen of ieders waarden overeen komen.
Maar eerst te beginnen bij mezelf. Hoe moeilijk kan het zijn deze vragen te beantwoorden. Nou, voor mij was dit heel moeilijk. Ik ben er zo'n drie jaar mee bezig geweest, om deze vragen met een goed gevoel, volle overtuiging en een brede glimlach op mijn gezicht te kunnen beantwoorden.
Waar ligt het geluk?
Wat is mijn doel in het leven? Waar word ik gelukkig van? Waar wil ik mijn tijd aan spenderen? Ik ben me af gaan vragen of mijn zoektocht naar het juiste werk in de juiste omgeving wel de oplossing is om mijn geluk over de langere termijn te kunnen ervaren. Of kan ik ook op een andere manier mezelf gelukkig voelen? Wanneer is dat dan?
Na enig onderzoek ben ik er achter gekomen dat de mate waarin jij je gelukkig voelt, zich al vormt als jij je ontwikkelt tot een hoopje cellen tijdens de bevruchting door papa en mama. De emotie die aanwezig is op het moment van de bevruchting neemt de moeder mee gedurende de zwangerschap en het leven van de nieuwe mens. Omdat een (on)geboren kind vooral voelt en niet denkt, en alle eerste positieve en negatieve prikkels de basis vormen voor het gehele leven van de mens, heeft dit prille begin invloed op de gemoedstoestand van de mens naar de toekomst. Ook de omstandigheden en beleving tijdens de zwangerschap, de bevalling en de eerste weken van het leven van het geboren kind zijn van grote invloed op de mate waarin jij je gelukkig voelt.
Dit zijn factoren waar vooral de moeder invloed op heeft, en de verantwoordelijkheid draagt over met name het geestelijke welzijn van het kind. Tuurlijk zijn er ook invloeden vanuit de stamboom in het DNA, die je als mens automatisch overneemt waar je geen directe invloed op uit kunt oefenen. Ook de stand van de sterren heeft invloed op jou ‘zijn’.
De invloed van de persoonlijkheid van papa en mama, maar ook broers, zussen en andere direct betrokkenen zoals oma’s en opa’s of schooljuffen, tijdens de eerste 7 levensjaren van de opvoeding, bepalen mede de mate van je geluk in de toekomst. Jij als nieuw mens kunt een totaal andere persoonlijkheid hebben dan de andere direct betrokkenen. Als je ouders en andere betrokkenen zich hier niet bewust van zijn, en zich niet willen of kunnen verplaatsen in jou behoeftes en daar niet op anticiperen, moet jij je als nieuw mens conformeren aan je omgeving. Dit draagt niet bij aan jou persoonlijke gelukservaring.
Als één of meerdere van de bovengenoemde factoren emotioneel gezien niet prettig zijn verlopen, heeft dit dus invloed op je gelukservaring.
Als je de negatieve ervaringen gaat verwerken, de invloeden van buitenaf los gaat laten, en tot jezelf (je echte ik) kunt komen, dan pas ga je het geluksgevoel ervaren voor de lange termijn.
Dit was hetgeen waar ik al heel mijn leven mee worstelde. Wat is nu mijn echt 'zijn', en wat maakt mij echt gelukkig.
Bewustwording
Het eerste moment dat ik me enigszins bewust werd van mijn worsteling, was door zelf de groepsrollentest van Belbin te maken, en dit ook door andere over mij in te laten vullen. Hier kwam een grote discrepantie uit voort. Ik zag mezelf heel anders dan mijn omgeving. Dit was voor mij een teken aan de wand dat er ergens iets niet klopte, en ben ik mijn zoektocht naar mijn persoonlijkheid gestart.
Ik ben met diverse coaches en psychologen in gesprek gegaan om te graven naar mijn verleden. Ik heb mezelf bewust gemaakt van het DNA vanuit de familie stamboom, en zware vraagstukken op laten stellen in een familie opstelling. Ik heb de situatie van de bevruchting tot aan alle leuke en minder leuke gebeurtenissen in mijn leven tot nu toe onderzocht en beschreven. En ik heb vele doe-boeken gelezen, waarvan elk boek mij een stukje dichter bij mijn 'zijn' heeft gebracht.
Dit bewustwordingsproces heeft mij ont-wikkeld, en terug gebracht richting mijn naakte 'zijn'. Als het ware terug naar dat hoopje cellen bij mama in de baarmoeder. Dit ont-wikkel proces was ook een soort van rouwproces. Je gaat toch afscheid nemen van onderdelen die je hebben gevormd en al jaren met je meedraagt. Dit vraagt om verwerking. Maar wat heeft dit proces mij goed gedaan. Het heeft mij helderheid gegeven over wie ik écht ben, wat mijn roeping is op deze wereld, wat ik belangrijk vind om aan bij te dragen en waar ik echt energie van krijg en enthousiast van wordt.
En ik ben me er bewust van geworden dat je geluk pas echt kunt ervaren als je echt vanuit je eigen ‘zijn’ kunt bewegen. En dat die gelukservaring niet zit in het krijgen van complimenten van derden, in het behalen van een bepaalde (fictieve) status of door de loterij te winnen.
Mijn geluk
Mijn lange termijn geluk vind ik terug te beginnen bij mijzelf. Door mezelf meer te gaan waarderen en van mezelf te gaan houden, kom ik meer in mijn kracht te staan en kan ik meer genieten van hetgeen om me heen.
Mijn gezin is daarin het belangrijkste (geworden). Mijn zelf gekozen echtgenoot vult mij elke dag weer aan en houdt de spanning er in waardoor ik me gelukkig voel. We hebben voor kinderen gekozen op het moment dat de behoefte opkwam. Met voelbare liefde verzorgen en begeleiden we onze kinderen, en brengen we het liefst de hele dag met elkaar door.
Vanuit mijn omgeving ervaar ik ook geluk, door de mensen om mij heen te hebben die mij weer verder helpen, waar ik mee kan sparren of die mij kunnen ondersteunen. Maar ook de fysieke omgeving heeft invloed op mijn geluksgevoel. Zo vindt ik een werkplaats, de natuur of gewoon thuis een heerlijke plek om te zijn. Een plek met voelbaar karakter en een verhaal.
Van gezond en gevarieerd lekker eten en drinken dat aan mijn hoogwaardige standaard voldoet, wordt ik blij. Uren tafelen met leuk gezelschap in een sfeervolle omgeving. Heerlijk. Maar ook bewegen en presteren dragen bij aan mijn gelukservaring.
Als ik mijn creativiteit kan uiten wordt ik ook een gelukkig mens. Door te knutselen, schilderen, naaien, dansen, muziek te maken of te bouwen en in te richten. Ik kan mezelf hier helemaal in verliezen. Ook als ik mijn creativiteit kan inzetten om grootschalige complexe vraagstukken te onderzoeken, bevindingen te omschrijven, te publiceren, en richting te geven naar een bruikbare oplossing.
En mijn werkgeluk? Het is duidelijk dat ik diverse talenten heb die ik een invulling kan geven. Maar de rode draad in mijn leven is dat ik graag vernieuwende en verrassende oplossingen breng die inspelen op de behoeftes van de mens, waar men een blij gevoel op na houdt en positief op terug kijkt. Door mijn nieuwsgierige aanleg mag dit elke keer weer in een andere context zijn. Na een grondig zoekproces kom ik er op uit dat ik een Design Strategist ben. Vanuit de filosofie van de organisatie, de ontwikkelingen in de markt en de behoeftes bij de in(direct) betrokken stakeholders, komen tot integraal baanbrekende innovaties die je als organisatie waar kunt maken en resulteert in een ultieme beleving bij alle betrokkenen. Bekijk www.suzannegooding.nl voor meer info.
Is de organisatie waarin jij actief bent een product fabrikant of dienstverlener, en bereid om de juiste stap in de goede richting te maken om op de toekomst te zijn voorbereid? Dan kom ik graag in gesprek.
Reactie plaatsen
Reacties