
De afgelopen weken heb ik redelijk wat sollicitatiegesprekken gehad. Heel uiteenlopend van samen met iemand een bedrijf opstarten tot marketing consultant en van bloemen en planten tot de zware industrie. Niet alleen het aanbod is breed maar ook het verloop van gesprekken loopt uiteen.
Bij de ene organisatie merk je dat je te maken hebt een investeerder die met je in gesprek gaat en bij de ander hebben ze goed voor ogen wat ze zoeken en wordt je het hemd van het lijf gevraagd om te doorgronden of dat jij echt de juiste persoon bent binnen het plaatje dat zij voor ogen hebben.
Mij doet deze sollicitatieprocedure goed.
Verschil tussen nu en een paar jaar gelden
In deze zoektocht naar een passende baan kan ik gericht zoeken. Dit met dank aan het management programma en de diverse trainingen die ik bij Facilicom en Gom heb mogen volgen. Ik heb hierdoor een aardig beeld gekregen waar ik écht goed in ben, wat mijn toegevoegde waarde is en waar ik enthousiast van wordt. Dit was 2 jaar geleden wel anders. Toen wist met volle overtuiging dat ik niet op mijn plek zat, maar wat dan wel…….die zoektocht was ook echt niet leuk.
Al is het nu ook niet makkelijk omdat ik nu gericht en specifiek op zoek ben wat ook niet frequent aangeboden wordt. Maar het gevoel dat ik nu heb, dat ik zelfverzekerd en vol vertrouwen ergens voor kan gaan, is heel veel waard.
Proces
Twee jaar geleden heb ik veel brieven geschreven, mensen in mijn netwerk aangesproken, mijn cv op verschillende vacaturesites geplaatst, recruiters gehad die voor me gingen lobbyen. Maar er kwam weinig uit. Ja het kan met de economische situatie van het land te maken hebben gehad, maar ook dat ik alle kanten op schoot omdat ik me niet bewust was van mijn specialisme en geen focus had in mijn zoektocht.
Nu ben ik heel anders dit proces in gegaan. Naast een gepimpt CV en een persoonlijke motivatiebrief geschreven vanuit mijzelf, en niet met de gedacht ‘het zal wel zo en zo wel moeten’, heb ik verbazingwekkend veel gesprekken gehad de afgelopen weken. Daarnaast heb ik de kans gekregen om voor Facilicom een case op te mogen opstellen. Dit was echt een cadeautje. Niet alleen dat ik me mocht presenteren bij Facilicom maar ook dat ik van mezelf duidelijk moest hebben wat mijn droombaan is. Ik stelde vragen aan mezelf zoals wie ik écht ben, hoe pak ik zaken aan, wat kom ik doen op deze wereld en wat heb ik nodig om optimaal te kunnen functioneren? Hierdoor heb ik nog scherper gekregen wie ik ben, waar daadwerkelijk mijn kracht zit en waar ik gelukkig van wordt. En nog mooier, ik heb mezelf daarvan weten te overtuigen en durf nu gericht vol vertrouwen te solliciteren op hetgeen wat mij écht aanspreekt.
Gesprekken
Het lijkt wel of de wereld met mij mee veranderd. Dat niet alleen ik gericht op zoek ben naar mijn gewenste arbeidsomstandigheden, maar dat er vanuit bedrijven ook specifieker gezocht wordt naar een invulling waar ze exact behoefte naar hebben. Ergens ook wel logisch omdat vele bedrijven moeten reorganiseren en een andere koers moeten varen om nog levensvatbaar te blijven naar de toekomst.
Het sollicitatieproces is voor mij echt een leerzaam proces, en zie het als een kans om door de verkregen feedback een nog beter beeld van mezelf te schetsen.
Ik vind het wel bijzonder dat er in de media geroepen wordt dat er steeds meer krapte komt op de arbeidsmarkt en er voldoende aanbod is. Maar ik ervaar dit toch echt anders door mijn specifieke zoektocht.
Mijn zoekveld
Waar ik gelukkig van wordt is vanuit een organisatie veranderprocessen te regisseren die aansluiten op behoeftes in de markt. Ik zie mijzelf de volgende taken vervullen:
1. Met de doelgroepen in de samenleving, betrokken stakeholders en interne medewerkers in gesprek gaan, markt en concurrentie analyses verrichten en een visie op de toekomst schetsen met de bijbehorende pijnpunten en kansen op termijn.
2. Advies uitdragen aan de organisatie rondom intern ontwikkelingen, de profilering en het bijbehorend aanbod.
3. Concepten ontwikkelen die bijdragen aan een comfortabele werk- en leefomgeving en gedragen worden door de organisatie en de betreffende doelgroepen.
4. Een gezond portfolio handhaven.
5. En inspiratievol betrokkenheid creëren tussen de organisatie en de betreffende doelgroepen.
Reactie plaatsen
Reacties