
Herken je dat, dat je wel eens in een situatie zit waarvan je denkt: ja, daar moet ik iets mee gaan doen! Of dat er iets op je pad komt waarvan je weet dat het niet klopt, en dat er iets moet veranderen. En als je dan bedenkt: Waar komt deze gedachte vandaan? Dat je geen antwoord weet te geven aan jezelf. Maar dat je gevoel zo sterk is, waardoor je actie onderneemt?
Zo heb ik ook vele keuzes gemaakt, gebaseerd op mijn onderbuikgevoel. En achteraf gezien is het vaak een stap vooruit geweest in de goede richting. Maar welke richting?
Ik ben eens achteruit gaan kijken. Op onderzoek uit gegaan om me bewust te worden van mijn DNA, wat voor invloeden mij van buitenaf hebben beïnvloed, en welke stappen ik heb doorlopen en waarom. Dit om patronen te gaan zien. Patronen die mijn ware identiteit en vaardigheden laten zien, en die mijn levensmissie zichtbaar maken, waardoor ik inzicht krijg welke rol bij mij past, wat het beste in mij naar boven haalt.
Mijn levensmissie is werken aan het krijgen van waardering, door de medemens een gedegen positieve beleving te geven.
Mijn visie is dat wanneer je bouwt aan een gedegen fundament, je later de vruchten kunt plukken.
De strategieën die ik toepas zijn:
- onderzoeken van de huidige situatie en het gewenste toekomstperspectief.
- Een stappenplan opstellen en de benodigde kwaliteiten/middelen/capaciteit
ontwikkelen/organiseren om bij het gewenste toekomstperspectief uit te komen.
- De medemens op de juiste manier informeren over de gemaakte stappen.
- De uiteindelijke hoogwaardige, gastvrije en effectieve (integrale) oplossingen presenteren.
- De resultaten evolueren en optimaliseren waar nodig, om een ultieme beleving te creëren.
Als kind al paste ik deze visie en strategieën al onbewust toe met muziek en dans. Ik onderzocht hoe ik me in een relatief kort tijdsbestek kon ontwikkelen, en stippelde de route uit om onderdeel uit te kunnen maken van het groot orkest, de selectie van de dansschool en dat ik werd aangenomen bij de academie. Spreekbeurten op school gingen over mijn hobby’s waarin ik vertelde wat ik deed. En ik trad veel op. Eerst thuis voor mijn ouders, op school en in het theater met de dansschool. En later tijdens evenementen en wedstrijden in het dorp, in de regio en zelfs in het buitenland. Op mijn 14e gaf ik dansles aan een groep meiden van 11 jaar oud, en begeleide hen met optredens.
Na de basisschool ben ik naar de mavo gegaan zonder doel voor ogen. Ik bakte er niks van. Tot ik naar de MTS ging. Ik kreeg de ruimte om eigen meubels te ontwerpen en te maken. Ik kreeg weer perspectief. Ik ben vooral stapsgewijs gaan experimenteren met mijn ideeën en de technische mogelijkheden die ik voor handen had. Zo mocht ik de nieuwste CNC machine uitproberen om mijn eigen ontworpen krukjes te kunnen maken. Hier werd over gecommuniceerd, mijn resultaten werden gepresenteerd en ik ontving mijn gewenste waardering. Dit beviel me wel.
(Interieur) architectuur is vooral gericht op een waardige esthetica. Ik heb uiteindelijk gekozen om Industrieel Product Ontwerpen te gaan studeren waar ik de ontwikkeling van technisch en esthetisch haalbare integrale oplossingen met een plezierige beleving in terug vond.
Voor mijn eindstage heb experimenteel onderzoek gedaan, bij de internationaal opererende design meubelfabrikant Montis, hoe de esthetische hoogwaardige binnen meubelen ook voor buitengebruik ontwikkeld kunnen worden. Een integraal ontwikkelproces waarin de identiteit van het merk, de merkbeleving, het hoogwaardige design van de producten, de comfortabele ervaring van de producten en de maakbaarheid bij elkaar kwamen tot een complex vraagstuk, die ik met plezier een gedegen invulling heb gegeven, en waar ik de nodige waardering voor heb gekregen.
Maar ik had nog één vraag. Hoe kan ik oplossingen ontwikkelen voor het grote publiek die succesvol gaan zijn? Ik ben Strategic Product Design gaan studeren aan de TU Delft.
Alleen al door het feit dat ik vanaf de Mavo nu aan de universiteit ging studeren, daar was al veel waardering voor vanuit mijn omgeving. Maar dit alleen gaf geen voldoening.
Dat mijn visie werd bevestigd, en dat ik tools aangereikt kreeg en mee mocht experimenteren waardoor mijn vaardigheden versterkt werden, daar werd ik gemotiveerd van.
Mijn scriptie was een advies aan de nationaal opererende armaturen fabrikant Dijkstra Lampen, hoe zich te positioneren in de projectenmarkt van de bouw.
Ik heb de huidige situatie en het gewenste toekomstperspectief van de organisatie, de markt en de diverse doelgroepen onderzocht, en ben tot een heldere profilering van de organisatie, een effectief communicatieplan, en de gewenste ondersteuning in de vorm van een waardige dienstverlenende propositie gekomen. Dit voor een complexe markt met een grote diversiteit aan structuren, processen en belangrijke stakeholders.
Mijn persoonlijke doel was bereikt. Mijn intrinsieke vragen zijn beantwoord. Mijn toolkit is gevuld. En nu? Ik moet aan het werk. Maar wat dan?
Vanaf mijn 14e heb ik altijd een bijbaantje gehad. Met name in de verkoop, interieur advies en in de horeca. De juiste communicatie, een hoogwaardig product bieden en een gastvrije unieke beleving creëren was essentieel. Met veel plezier heb ik hier uren in doorgebracht en veel mogen leren. Maar het was niet uitdagend genoeg om mijn hele leven te blijven doen. Ik ben regelmatig ceremoniemeester geweest, ik heb een modeshow georganiseerd, ik heb een festival begeleid, en heb mijn eigen expositie gehad. Leuk om te doen, maar niet voor veel vaker. Maar wat dan wel?
Tijdens de opleiding Industrieel Product Ontwerpen heb ik eens een presentatie bijgewoond van een product manager, waar ik toen heel enthousiast van werd. Ik ben me daar op gaan focussen. Ik kreeg niet direct de mogelijkheid in deze rol te stappen, en ben eerst mijn onderzoek en communicatie skills verder gaan ontwikkelen bij een (tele)marketingbureau waarbij ik een management development programma kreeg aangeboden. Na enkele waardevolle maanden ben ik toch in de rol van product manager gestapt, en ben vooral mijn visie een invulling te geven. Al vervulde ik daardoor toch nét een andere rol dan van een product manager. Ik ben gaan werken aan de profilering, de gewenste proposities in de vorm van producten en ondersteunende diensten, en aan de positionering van de organisatie. Met heel veel waardering heb ik deze activiteiten een invulling mogen geven, en met groots succes.
Maar na enkele jaren liep ik vast. Ik kwam op het punt dat ik alle mogelijke opdrachten een keer had volbracht, en dit kunstje kon gaan herhalen in een vergelijkbare markt. Dit had niet meer mijn interesse en wilde wel eens mijn geleerde skills toepassen op internationaal niveau in een nieuwe markt. Ik ging als product manager aan de slag bij een multinational, maar liep al snel tegen het probleem aan dat ik mijn integrale aanpak uit handen moest geven. Ik werd in een hokje geplaatst waar ik een aantal activiteiten mocht uitvoeren die me werden verteld. Maar ik ben juist diegene die onderzoekt waar de behoeftes en kansen liggen, en het proces naar een succesvol resultaat faciliteert. Dit ging niet goed.
Toen ben ik voor een werkmaatschappij gaan werken, als onderdeel van een multinational, en kreeg de ruimte de profilering helder te krijgen, en een advies uit te brengen hoe de interne business zich moest gaan voorbereiden om stappen te kunnen gaan maken naar de gewenste toekomst. Dit werd aangehoord, maar er was weinig begrip voor. Waarom veranderen? De klanten zijn toch tevreden? Het is overal wel wat. Als we maar roepen dat we de beste zijn en verkopen. Ergens anders krijgen ze toch niet beter. Hier kon ik mijn gewenste rol ook niet naar wens uitvoeren.
En nu, nu ben ik weer terug bij af. Maar nu volledig bewust van mij identiteit, mijn waardigheid en in welke context ik het beste tot mijn recht ga komen.
Ik ben op zoek gegaan naar ‘vak’ gerelateerde artikelen en vacatures in Nederland en in het buitenland om er achter te komen welke rol nu mijn gewenste activiteiten omschrijft. Nu ben ik er van overtuigd, ik een ‘Design Strategist’.
Discovering new customer and business opportunities, and innovating products and services.
Unlock insights, inspire the organisation, and build new meaningful offerings and brand experiences.
De context waarin ik het beste floreer is in een kleinschalige (< 250 med) opererende commerciële productie omgeving. Een bedrijf dat bijdraagt aan de leefomgeving van de mens, waar een hoge complexiteit aanwezig is door o.a. vele interne en externe belangen, processen en structuren. Een bedrijf dat in de basis technisch en esthetisch hoogwaardige fysieke producten en ondersteunende diensten ontwikkelt voor diverse markten. Een bedrijf dat streeft naar een optimale beleving bij de (eind)klant en alle andere (in)directe stakeholders, en wil investeren in een gedegen fundament voor een gezonde toekomst.
Heeft jou bedrijf behoefte aan een helder en gedegen perspectief naar de toekomst? Laat het me weten, dan neem ik graag contact op.
0630252351 ∙ smhagelaar@yahoo.com
Reactie plaatsen
Reacties