High Sensation Seeker

Gepubliceerd op 5 februari 2022 om 13:29

Een High Sensation Seeker (HSS-er) is een HoogSensitief Persoon die heel veel behoefte heeft aan nieuwe binnenkomende prikkels. Ze zijn een soort van prikkel 'verslaafd'. Dit maakt dat de HSS-er graag veel in beweging is, continu op 'aan' staat en veel aandacht vraagt/opeist. 

Die veelheid aan prikkels moeten ook verwerkt worden. Maar dat gaat niet altijd omdat het brein daar niet op ontwikkeld is, een HSP-er bij nieuwe informatie een diepgaand verwerkingsproces doorloopt en omdat er heel snel weer nieuwe prikkels bij komen die verwerkt moeten worden.

Je krijgt een beetje een koffiefilter effect. Om de koffie (informatieverwerking) te kunnen maken, moet het water (de prikkels) langzaam doordruppelen. Als er een stormvloed aan water (veelheid aan prikkels) in de filter komt, stroomt het over en kan de koffie (informatieverwerking) niet het gewenste proces door.

Dit leidt tot een vol hoofd, het veel bezig zijn in het hoofd, het worstelen met gedachtes die komen en gaan, het creëren van minder lichaamsbewustzijn, het voelen meer uitschakelen en eigen grenzen minder goed aanvoelen. Hierdoor zondert het individu zich steeds meer af van zichzelf en raakt in disbalans.

Wat er ook gebeurt als prikkels niet goed verwerkt worden, is dat ervaringen verkeerd worden vastgelegd in het brein. Deze worden door het individu als waar aangenomen. Maar dit leidt tot vreemd gedrag waar opmerkingen op komen vanuit de omgeving die door het individu niet begrepen worden en het positieve zelfbeeld afneemt.

Het hoofd staat in verbinding met de buik. Zodra het hoofd vol zit of dat er geleefd wordt vanuit redeneren, ontstaat er een voelbare reactie op de buik. Dit is een signaal dat het lichaam in disbalans is en rust nodig heeft. Dit kan zich uiten in zeurende buikpijn, steken, misselijkheid, spanning in de buik, prikkelbare darmen etc.

Het is van belang om in balans te zijn en de blijven. Wil je weten hoe? Stuur me dan eens een berichtje. Wellicht dat ik je verder kan helpen.

Wil je meer weten over Hoogsensitiviteit, bekijk dan eens de infographic.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Maak jouw eigen website met JouwWeb