wat is jouw verhaal

Gepubliceerd op 13 november 2022 om 07:31

We hebben allemaal een ander beeld voor ogen. Het beeld van wie jij bent, wat jij kunt en hoe jij onderdeel uitmaakt van de wereld om je heen.

Jij, je partner, je moeder, je vader, je zus of broer, je buurvrouw, je collega, je sportmaatje. Iedereen kijkt anders naar zichzelf, naar de ander en naar elke situatie.

 

Hoe dat kan?

 

De bevruchting, de zwangerschap, de bevalling en de eerste weken hier op aarde, hebben bij iedereen op een andere plek, in andere omstandigheden en met andere intenties, emoties en gevoelens plaatsgevonden. Al deze invloeden bepalen hoe we de wereld zien.

Je hebt een bepaald beeld gevormd door je eigen aannames, bevindingen, overtuigingen en je eigen waarheden.

 

Maar was in waar?

 

Als persoon X overtuigd is dat de wereld hem ziet als een mismaakt persoon met overgewicht en zichzelf daardoor zo voelt, dan is dit zijn waarheid en beeld van de wereld. Maar als hij persoon Y oprecht zou vragen hoe hij gezien wordt, kun je er van op aan dat er een ander vehaal komt. Bijvoorbeeld dat persoon X heel grappig is, dat hij lekker kan koken en dat hij gezellig is om de avond mee door te brengen.

Wat als je zelfbeeld onduidelijk is of niet klopt met wat de meerderheid ziet of ervaart?

Het eigen gemaakte beeld over jezelf is de wereld waarin jij leeft, met het eigen ontwikkelde bijbehorende verhaal. Dit zelfbeeld spreken we veel te weinig uit of toetsen het veel te weinig. Laat staan dat we het aanpassen omdat het niet de werkelijke wereld reflecteert. We moeten blijkbaar eerst een ervaring opdoen die leed of angst oproept zoals een hyperventilatie aanval of een bot breuk. Pas dan gaan we vaak anders denken, doen en praten. En in de tussentijd halen we liever ons zelfbeeld omlaag, onttrekken we onszelf van liefde en worden we meer en meer zelfstandiger, onzekerder, grilliger en angstiger.

Wat zijn we toch bijzondere wezens. Hetgeen ons tegenhoudt om het zelfbeeld en het eigen verhaal aan te passen is de werking van het brein. Het is de kunst oude ingesleten overtuigingen en patronen te veranderen naar de werkelijke situatie.

 

Bij kinderen wordt vaak gevraagd, wat wil jij later worden? Even terzijde of dit de juiste vraagstelling is. Maar waar het om gaat is dat jij je positieve droombeeld boven water gaat krijgen. Wat is je intentie in je gewenste rol? Wat is het beeld dat jij zou willen nastreven? Wat is jouw ideale wereld? Wanneer klopt het voor jouw waar jij in van betekenis wilt zijn?

Dit antwoord is leidend in je leven, maar wordt beïnvloed door jouw zelfbeeld en het verhaal dat jij jezelf vertelt.

 

Hoe kom jij tot een kloppend zelfbeeld en verhaal over wie je bent waarmee je bereikt wat je voor ogen hebt?

  

#mijnverhaal #zelfbeeld #levensdroom 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.