Moeilijkste relatie

Gepubliceerd op 25 oktober 2022 om 13:07

Moeder als emotionele basis
Vanaf het moment van conceptie, ben je afhankelijk van je moeder. Zij is diegene die je voedt, fysiek en psychisch, en bijdraagt aan jouw ontwikkeling. Alle eerste (zintuigelijke) ervaringen die je opdoet in de buik, zijn met je moeder. De gevoelens, gedragingen, overtuigingen en patronen die je moeder leeft, neem je naadloos over. 

Je moeder is je leerschool om vanuit je gevoelswaarde (sociaal-emotioneel gezien) te kunnen overleven. De ervaringen die jij opdoet, zijn altijd gekoppeld aan gevoelswaarde en worden opgeslagen in je lichaam wat bepaalt hoe jij je leven invulling geeft. Het bevallingsproces, wat een intiem proces is tussen moeder en kind, heeft bijvoorbeeld een grote impact op de invulling van jouw leven. Hoe jij met opvolgende ervaringen omgaat en wat er bij jou vanbinnen gebeurt.

Het belang van veiligheid
Als je op jonge leeftijd al bij andere volwassenen wordt achtergelaten, is alles anders, minder herkenbaar, minder vertrouwd en minder veilig.
Je moeder hoort je een veilige omgeving te geven en je te steunen waar nodig, om in optimale condities op te kunnen groeien. In de buik maar ook in de echte wereld. Dit gaat niet altijd. Je moeder weet of voelt niet altijd wat er in je omgaat en de situatie waarin je moeder zich verkeert kan belemmerend zijn. 

De noodzaak van je ontdekkingsreis
Rond je puberteit ga je, door je biologische ontwikkeling, merken dat je ook eigen gevoelens, gedragingen, overtuigingen en patronen hebt die misschien wel haaks staan op die je van je moeder hebt overgenomen. Dit maakt die puberteit vaak zo lastig. Het is een periode van jezelf leren kennen. Het is een periode van waardes herkennen en keuzes maken welke je gaat nastreven. Het is een periode van conflicten. Het is een periode waarin je moeder jou moet gaan loslaten en je de ruimte moet gaan geven om jezelf te kunnen zijn. 

Deze periode kent veel spanning. Zowel bij de moeder die het moeilijk vindt om los te laten, als bij jou als kind om op eigen benen te gaan staan. Als deze ontwikkelperiode niet benut wordt bij jou als kind en ondersteund wordt door met name de moeder, heeft dit merkbare gevolgen in je leven.
In de gevoelens die je hebt (bijvoorbeeld spanning), in het gedrag dat je vertoont (bijvoorbeeld kort lontje), in de overtuigen die je naleeft (bijvoorbeeld egocentrisch) en in de patronen die je volgt (bijvoorbeeld alcohol of drugsgebruik om interne frustraties en oude pijnen te verdringen).

Hoe is de relatie met jouw moeder? Ben je er om haar te ondersteunen en tegemoet te komen in haar verwachtingen? Of ben je nog via de navelstreng verbonden en leef je nog volgens de wetten van je moeder, waardoor jij in je volwassen leven niet tot je recht komt? Of weet jij wie je in je kern bent? Sta jij zelfverzekerd in het leven? Voel jij je sterk en krachtig 'geworteld' en verbonden met alles en iedereen om je heen? En sta jij naast je moeder? 

#relatie #moederkind #fundament #groei #persoonlijkeontwikkeling

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.