Je hoort het steeds meer dat jongeren, zelfs op een leeftijd onder de 20 jaar, te maken hebben met een burn-out.
Hoe dan?
Steeds meer kinderen worden opgevoed in gezinnen met 2 werkende ouders omdat het anders moeilijk betaalbaar is, wil je met het reguliere systeem mee doen. Dat betekent minder tijd voor de kinderen. Ouders zijn steeds meer prestatie gedreven om die baan te kunnen invullen met dat salaris. Maar die prestatiegedrevenheid wordt ook bij het kind neergelegd. Fouten of missers maken, vallen of een onvoldoende halen mag al bijna niet meer. Stel je voor wat een ander er van denkt en het systeem keurt het af. Vies worden van het buitenspelen of kliederen met klei of verf is bijna geen ruimte voor. Want opruimen en wassen kost tijd die schaars is. Kattenkwaad uithalen als kind wordt vooral afgestraft. Maar we worden er een zo veel beter mens door als we wel de ontwikkelruimte krijgen die de mens daadwerkelijk nodig heeft.
In plaats daarvan geven we gamecontrollers, tablets en wat al nog niet meer om kinderen (ongestoord) bezig te laten zijn waardoor ze niet te veel aandacht vragen van de ouders. Het resultaat is dat er veel minder contact is tussen ouder en kind, kinderen hun verhaal niet kwijt kunnen, in zichzelf keren, zich isoleren en afzetten omdat ze niet gezien en begrepen worden. Op deze manier leren ze niet met hun opgekropte gevoelens om te gaan, leren ze zichzelf niet kennen en weten ze niet hoe ze zelfredzaam moeten zijn, omdat alles voor ze geregeld en bepaald wordt met de nodige strijd.
Op den duur slaat het menselijke systeem op slot en komt in een burn-out. Zie het als een computer die crash omdat er verkeerd mee wordt omgegaan (de mens).
Zorg goed voor jezelf en voor je naasten en bedenk goed waar het belang ligt in het leven.
Kinderen zijn de dupe van de levensstijl en de gestelde normen en waarden van de ouders en hebben hard aan zichzelf te werken om zich goed te voelen gedurende de dag.
#burnout #jongeren #levensstijl #ouders #liefde #compassie #verbondenheid
Reactie plaatsen
Reacties