Wat is dyslexie


Wat is Dyslexie

Dyslexie is een moeilijke naam om jouw te vertellen dat je moeite hebt met lezen, schrijven en spelling.

Maar Dyslexie is veel meer.

 

Wanneer ontstaat Dyslexie

De ontwikkeling van dyslexie begint al tijdens de ontwikkeling van een baby en bij de indaling van de ziel in de baarmoeder.

De hersenen en het lichaam van een kind met Dyslexie worden vaak al door omstandigheden tijdens de zwangerschap (denk aan stress, spanning, onrust) op een bepaalde manier ontwikkeld.

Daarnaast neemt de ziel een bepaalde missie en een onopgelost karma (spiritualiteit) mee wat zijn voetafdruk achterlaat tijdens het geboorteproces. Deze voetafdruk vraagt gedurende het leven om aandacht en is van invloed op het gedrag en het functioneren van het kind. Het menselijke systeem wordt hierdoor gevormd.

Bij kinderen met Dyslexie zie je vaak dat ze affectief (lichamelijk emotioneel) sterk ontwikkeld zijn. Het zijn dan ook vaak conceptueel denkers, creators die voor alles een passende oplossing bedenken en een voorkeur hebben voor creativiteit, sport & spel en techniek.

Dyslexie is erfelijk omdat het zielskarma de familielijn opzoekt waar een vergelijkbaar karma speelt, zodat de confrontatie groter wordt en het karma geheeld wordt. Dyslexie is dan ook epi-genetisch bepaald.

 

Hoe wordt Dyslexie zichtbaar

Omdat het menselijk systeem bij een kind met Dyslexie op een bepaalde manier ontwikkeld is, denkt, voelt en handelt het kind anders dan de gemiddelde Nederlander. Dit komt sterk tot uiting op de basisschool waar vooral de cognitieve ontwikkeling (het mentale denken)  de aandacht krijgt. Vanaf groep 3 wordt er van het kind verwacht dat het functioneert naar de gemiddelde scholier van Nederland. Maar dan wordt het moeilijk voor een kind met Dyslexie. Dit is vaak de minder ontwikkelde kant in het menselijke systeem. Tenminste, het probleemoplossend vermogen, het verbeeldend vermogen en het vermogen om idees en concepten te vormen maakt deel uit van het cognitieve vermogen, maar is sterk ontwikkeld bij een kind met Dyslexie. Maar de cognitieve onderwerpen die op school vooral de aandacht krijgen zoals taal, lezen, spelling, schrijven, oriënteren, redeneren en rekenen, zijn minder ontwikkeld.

Het kind wordt in een groep gezet met leeftijdsgenoten en wordt getoetst. Het kind valt op omdat het niet aan de vraag van het schoolsysteem kan voldoen en daardoor lage resultaten oplevert.

 

Dyslexie in statistieken

Het CBS laat zien dat in 2015 8% van de kinderen tussen 7 en 12 jaar Dyslexie hadden. Dyslexie neemt sterk toe.

In 2023 zijn er 2 tot 3 kinderen (bijna 10%) met Dyslexie in één klas. En dan heb je nog veel kinderen die niet de diagnose Dyslexie krijgen, maar wel moeite hebben met lezen, schrijven en spelling.

 

Waarom is er een stijging in Dyslexie

Ik kan hier geen harde uitspraak over doen.

Maar door de studies die ik gevolgd heb, durf ik te zeggen dat dit komt door de prestatie gedreven maatschappelijke cultuur waarin we leven. We gunnen elkaar niet de ruimte om negatieve ervaringen bespreekbaar te maken en tot uiting te brengen.

Als we elkaar ontmoeten vragen we hoe het gaat, maar 9,8 van de 10 keer wordt gezegd "Het gaat goed.". En als er iets negatiefs verteld wordt, is er vrijwel geen luisterend oor en worden er uitspraken gedaan als "Het komt wel goed." of "Ach, het valt wel mee." of "Stel je niet aan." of "Je bent toch geen watje.". De ander krijgt hierdoor niet de ruimte te praten over hetgeen wat dwars zit, de negatieve emoties tot uiting te brengen, over negatief beladen onderwerpen te praten en te mogen voelen.

Negatieve gevoelens worden weggedrukt, waardoor de mens niet zichzelf is en uit balans raakt. Dit gebeurt al van generatie op generatie en stapelt zich alleen maar op.

Dit affectieve (lichamelijk emotionele) deel van het menselijk lichaam is precies wat een kind met Dyslexie sterk ontwikkeld heeft. Een kind met Dyslexie voelt haarfijn aan hoe een ander in zijn vel zit. Een dyslect wil praten, voelen, denken en doen, zoveel mogelijk ervaringen op te doen en wil van betekenis zijn voor de ander. Maar daar moet het kind dus wel de ruimte en ondersteuning bij krijgen om dit te kunnen ontwikkelen en te kunnen uiten. 

Op school is daar geen ruimte voor omdat door de evolutionaire ontwikkeling de focus ligt op het reproduceren van rekenen, taal en bewezen processen om te komen tot (fysiek) zichtbare restaties. Niet op wie jij bent als individu, wat jij kan betekenen voor de gemeenschap en hoe jij innerlijke emotionele en mentale ervaringen kunt helen. 

Het is de vraag in hoeverre ouders/verzorgers ontwikkeld zijn om het kind de juiste support te geven zodat het zich kan ontplooien in de maatschappij waarin we leven. Is deze support er niet vanuit thuis, dan valt het kind als het ware weer terug in het oude karmatische patroon (denk aan stress, spanning, onrust) dat ervaren is in de baarmoeder en ontstaat er een visuele cirkel aan herhaling van zetten gedurende het leven. Het karma wordt niet opgelost en het leven komt ten einde in de hoop dat bij reïncarnatie het karma wel opgelost gaat worden.

 

Ongeveer 20% van de Nederlandse bevolking ervaart spanning en stress gedurende de dag. Als we geen ruimte krijgen voor karmaheling, neemt dit percentage toe en het aantal mensen met Dyslexie.

 

Wat is het gevolg bij Dyslexie

Omdat kinderen met Dyslexie anders zijn aangelegd en relatief een kleine groep vormen, worden ze in de maatschappij, vooral vanuit het schoolsysteem, als anders bestempeld. Dit is sterk voelbaar voor een kind met Dyslexie, omdat het vaak ook hoogsensitief is. Deze ervaring drukt op één van de basisbehoeftes van de mens, namelijk erbij willen horen. Het in verbondenheid en veiligheid mogen leven.

Het kind wordt op jonge leeftijd, onbewust, geconfronteerd met onzekerheid over acceptatie en krijgt ook nog aparte begeleiding en oefeningen waardoor de bestempeling van 'anders zijn' nog meer wordt benadrukt. Alleen maar omdat het kind mee moet met de massa. Want naar de werkelijke behoefte van een kind met Dyslexie, wordt vanuit de reguliere zorg en het onderwijs niet gekeken. Ook niet in het speciaal onderwijs.

Dit leidt er toe dat het kind een interne disbalans ontwikkelt op meerdere vlakken. Het kind mag namelijk niet zichzelf zijn. Er wordt van het kind vereist dat het moet voldoen aan de gemiddelde Nederlander. Dit raakt een tweede basisbehoefte van de mens, namelijk de ontwikkeling van autonomie, eigen competenties, een positief zelfbeeld en de eigen identiteit. Ook wel de spiritualiteit van de mens.

Die disbalans geeft veel onrust bij het kind wat leidt tot bepaald gedrag. Het kind kan hierdoor in een fight (het boze kind met (non-)verbale communicatie), flight (het willoze inschikkelijke kind dat zich aanpast) of freeze (het kwetsbaar kind dat ieder contact verbreekt) modus terecht komen. De omgeving reageert negatief op het vertoonde gedrag, omdat men niet weten hoe hiermee om te gaan. Dit leidt tot nog meer afwijzing en interne complicaties bij het Dyslectische kind, heftigere gedragsproblematiek en tot geestelijke en lichamelijke klachten op de langere termijn zoals burn-out klachten op jonge leeftijd.

Dit raakt een derde basisbehoefte van de mens, namelijk spontaniteit, creativiteit en spel waar het kind steeds minder ruimte voor voelt en het voelen ook wegdrukt om de interne pijn te maskeren. Zoals ik al eerder omschreef, heeft een kind met Dyslexie juiste de behoefte om te voelen. Dit leidt er toe dat het kind ver van zijn kern wegdrijft, zichzelf verliest en gaat leven vanuit een rol. Een directieve aanklagersrol, een reddende zorgzame rol waar vanuit problemen worden opgelost en de medemens sterk ondersteunt of in een slachtoffer rol om aandacht en medelijden op te eisen. 

In de tussentijd blijft de buitenwereld maar trekken aan het kind met Dyslexie om aan een bepaalde maatstaaf te voldoen. Er ligt een hele hoge druk bij deze kinderen. 

Al die prikkels die ze opdoen en die hoge druk die ze ervaren stroomt het menselijke systeem in en moeten verwerkt worden. Typerend aan een kind met Dyslexie is een slechte prikkelverwerking. Tijdens de zwangerschap zijn bepaalde verbindingen niet goed aangemaakt. Dit zorgt voor obstakels in het zenuwstelsel en in de energiebanen van het menselijke systeem. Informatie wot onvoldoende of niet doorgegeven in je lichaam waardoor je lichaam ontregeld raakt. Een slechte weerstand, KNO klachten en vermoeidheid zijn voorbeelden van klachten die opspelen. Het leervermogen neemt ook af. Want de mens kan pas goed leren als het ontspannen en gelukkig is.

 

Wat doet school bij Dyslexie

Op scholen wordt vooral aandacht besteed aan extra leestijd in een leesklasje en het oefenen van bijvoorbeeld flitswoorden. Het advies naar ouders is ook vooral lees en schrijfmeters maken.

Er wordt vooral gestuurd op het resultaat, namelijk het leesniveau van gemiddeld Nederland behalen omdat scholen hierop getoetst worden.

 

Waar ligt de kern van de problematiek

Als je het mij vraagt moeten we problemen aanpakken bij de bron.

Die bron ligt, naar mijn inziens, in het gehele menselijke systeem. In de spiritualiteit en identiteitsontwikkeling van de mens, in de  emotionele & mentale ontwikkeling van de mens en in de interne verbindingen die leiden tot energiestroming, ontspanning, geluk en gezondheid van de mens. 

 

Dit komt bij jouw van binnenuit. Dit vraagt om maatwerk. Je kan niet gevormd worden door de buitenwereld. Jij vormt jezelf.