Een leven met Dyslexie
Voorwoord
Zelf heb ik jaren gezocht naar wie ik ben en wat ik hier kom doen. Ik heb altijd het gevoel gehad anders te zijn, maar er is nooit iemand geweest die me heeft gewezen op Dyslexie, conceptueel denken of hooggevoeligheid.
Na de geboorte van mijn eerste zoon ontstonden er situaties binnen het gezin die mij leeg trokken. Je kinderen zijn de spiegel van jezelf en ik ben op ontdekkingsreis gegaan naar mezelf. Ik ben boeken gaan lezen om inzicht te krijgen over wie ik ben en heb links en rechts professionele hulp ingeschakeld om mezelf verder te kunnen ontdekken en oud zeer een plek te geven zodat ik verder kon komen.
Ik voelde dat ik op de goede weg zat, maar het licht aan het einde van de tunnel was ver weg. Ik ben mijn gevoel gaan volgen en met volle overtuiging ben ik me gaan inschrijven voor een opleiding tot kindercoach. Waarom kon ik niet goed vertellen, maar het voelde gewoon goed. Ik heb geleerd over de kwetsbare ontwikkeling van een kind, de verantwoording die je draagt als ouder en wat je kunt doen om de situatie aangenaam te maken voor iedereen in het gezin. Maar ik ben ook heel veel bij mezelf gaan ontdekken waardoor mijn puzzel steeds completer werd en ik veel meer acceptatie en rust ben gaan ervaren.

Toen mijn zoon in groep 4 kwam, werd er gesproken over Dyslexie. Mijn eerste reactie naar de juf was: ‘dat label geeft hem toch het gevoel dat hij anders is en er niet bij hoort!’ ‘Nee hoor, daar heb ik nog nooit iemand over gehoord’, zei de juf. Maar het gevoel dat ik vanaf kind zijnde met me mee droeg van anders zijn en er niet bij horen, werd hier direct opgeroepen. Maar nu als startschot voor het leven van mijn zoon. Dit trauma gun ik hem niet.
In eerste instantie heb ik het weggedrukt en er niets mee gedaan. Maar de lees en spellingsresultaten bleven achter waardoor er gestuurd werd op een Dyslexietest. Mijn man en ik kwamen tot de conclusie dat wanneer er duidelijkheid zou zijn, er ook mogelijkheden ontstaan om er iets mee te doen. Hier zijn we in meegegaan. Maar de support die geboden wordt valt tegen en vraagt vooral aandacht voor lezen en schrijven. Datgene wat juist zo veel moeite kost, veel weerstand oplevert bij mijn zoon omdat hij er totaal geen plezier aan beleeft en wat tot de nodige conflicten leidt in het gezin.
Omdat ik tijdens de opleiding tot kindercoach ontdekte dat ik beter in mijn kracht kwam en de negatieve gedachten en taalproblemen naar de achtergrond verdwenen, ben ik mijn ontdekkingsreis verder gaan voortzetten. Ik ben mezelf gaan ontwikkelen tot kinder- en regressietherapeut. Ik kan je zeggen dat door de ervaringen die ik heb opgedaan tijdens deze opleidingen, ik zelf nu volledig in mijn kracht sta en weinig last meer ervaar van mijn Dyslexie.
Tijdens deze reis kwam ik met mijn zoon bij de logopedist die ons wekelijks ondersteunt in de lees- en schrijfvaardigheden van mijn zoon. Zelfs ik heb nu nog baat bij de methoden die hij aanleert.
Door de ervaringen die ik opdeed tijdens mijn opleidingen en bij de logopedie, ben ik het gesprek aangegaan met de logopedist. Ze vertelde dat ze programma’s heeft ontwikkeld met methoden om de lees- en schrijfvaardigheden te stimuleren bij Dyslecten. Maar dat dit intensieve programma’s zijn die niet vergoed worden, wat haar weerhoudt in het toepassen van deze programma’s.
Ik wil mijn zoon helpen en we zijn 3 maanden lang dagelijks aan de slag gegaan met allerlei oefeningen die bijdragen aan balans in zijn fysieke lichaam. Lezen en schrijven was een heel klein onderdeel waardoor mijn zoon veel plezier ervaarde en waardoor zijn lees- en schrijfvaardigheden beter werden. Ook ik ben met mijn therapeutische vaardigheden aan de slag gegaan bij mijn zoon om naast balans in het fysieke lichaam ook balans aan te brengen in het zelfbeeld en in het sociaal-emotionele zijn. Oftewel de balans creëren tussen de ziel, de geest en het lichaam.
In de tussentijd heb ik me verdiept in de wetenschap rondom Dyslexie en heb ik veel duidelijkheid gekregen voor mezelf en voor mijn zoon.
De kennis en ervaringen die ik heb opgedaan wil ik graag delen zodat iedereen die het label Dyslexie heeft gekregen of neigt naar Dyslexie, op een overzichtelijke manier kan inzien wat het inhoud en wat je er aan kunt doen om plezierig te leven met Dyslexie.
Maak jouw eigen website met JouwWeb