Wat is creativiteit


Bij veel mensen komt bij het woord creativiteit de gedachte op dat je goed kunt tekenen, schilderen, knutselen, muziek kunt maken, kunt dansen. Maar wat is creativiteit nu eigenlijk?

Iets is pas creatief als een mens iets nieuws heeft gemaakt wat bijdraagt aan de bestaande situatie.
Als je iets netjes inkleurt of natekent is dus niet creatief. Het is pas creatief als je iets nieuws hebt verzonnen wat ook nog van waarde is voor jezelf en omarmd wordt door een ander. Dit zie je ook terug in kunst. Een stuk is pas van waarde als het ongekend is opgezet.
Datgeen wat is uitgevonden kan dus kunst zijn, maar ook een fysiek gebruiksvoorwerp, een muziekstuk, maar het kan ook een wetenschappelijk artikel zijn.

Maar creativiteit vindt ook plaats in het dagelijks leven van eenieder.
Creativiteit komt namelijk meestal tot stand als er een probleem is. Het kan zijn dat de mens zich wil ontwikkelen. Bijvoorbeeld een kind wil de beste zijn in voetballen. Door die drive de beste te willen zijn gaat het kind zich enorm ontwikkelen en al zijn creativiteit aanboren om daadwerkelijk de beste te worden.

Het kan ook zijn dat een bepaalde situatie ontwikkeling nodig heeft omdat het niet gestroomlijnd loopt. Denk bijvoorbeeld aan de gigantische chip tekorten die nu op de markt zijn waardoor er naar andere mogelijke oplossingen gekeken wordt om het gewenste resultaat wel zonder schaarste te kunnen behalen. Of als het thuis niet lekker loopt in het gezin. Of als de auto stuk is. Bij elk probleem wordt je als het ware voor het blok gezet om creatief te gaan handelen. De situatie te veranderen naar een nieuwe invulling die er eerder nog niet was in jouw leefwereld.

Creatief proces
Om tot een creatieve ingeving te komen kunt je een creatief proces gebruiken zoals uitontwikkelde wetenschappelijke methodieken die op school worden aangeleerd.
Maar je kunt ook volledig in je eigen flow meegaan en buiten de gebaande paden gaan om tot iets nieuws te komen.

In het creatieve proces dat je doorloopt, op welke manier dan ook, ben je bezig met het verbinden van informatie vanuit diverse invalshoeken. Een proces waarin puzzelstukjes in korte tijd of na langere tijd (bij hoge complexiteit) bij elkaar vallen.

Als de complexiteit hoog is wordt er informatie gevraagd uit hoeken waarvan je bij voorbaat denkt dat dit geen bijdrage levert, maar toch uiteindelijk het geheel compleet maken.
Deze complexe vraagstukken behoeft veel kennis van de diverse invalshoeken. Hoe meer kennis de mens ter beschikking heeft, des te makkelijker verloopt het creatieve proces en des te beter zijn de benodigde oplossingen.

Een creatief proces is ook een kennis ontwikkelproces van info en methoden. Je wilt een bepaald probleem oplossen. Hier is niet de benodigde kennis voor aanwezig. Anders was de oplossing al direct voor handen.

Hoe ontstaat creativiteit
Of creativiteit tot stand komt is afhankelijk van verschillende componenten. Bijvoorbeeld hoe de werking is van ieders hersenen. Iemand met focus op de linkerhersenhelft en moeite heeft met de emotionele verwerking is minder creatief aangelegd dan een persoon met focus op de rechterhersenhelft.
Creativiteit is ook afhankelijk van de ruimte en tijd die je krijgt van je omstanders.
De fysieke omgeving is ook van belang. Als het een zooitje is dan wordt je te veel afgeleid. Een suf kantoor nodigt niet uit om creatief te denken. En omgeving in de natuur met vellen papier en kleurpotloden wel.
Wanneer er geen vertrouwen is naar een ander, of veel kritiek wordt geleverd tijdens het creatieve proces is killing voor de creativiteit. Competitie in een creatief proces binnen een team werkt daarom altijd tegen. Maar niet wanneer er een competitie is tussen teams onderling.

Een creatief proces kan het beste met 2 of 3 personen plaatsvinden. Niet met 9 want dan versta je elkaar niet goed en kan niet iedereen zijn/haar ideeën kwijt waardoor je niet in de flow van het creatieve proces komt.
Zorg wel dat je altijd met mensen bij elkaar zit die een andere achtergrond hebben dan jij. Dat ieder een andere weg heeft bewandeld en andere kennis heeft opgedaan. Hoe groter de diversiteit des te meer kennis en des te groter de kans van slagen in de gewenste creatieve oplossing.