Wat schuilt er achter negatieve emoties

Gepubliceerd op 15 juli 2025 om 08:47

Emoties komen op bij een gebeurtenis. Je wordt blij, boos of verdrietig. Het komt op als een reflex om jezelf te beschermen of ergens in mee te gaan. Deze emoties zijn puur. Deze zijn waar. Deze emoties vertellen wat de situatie met je doet.

 

Maar om die opkomende emoties te signaleren en een plek te kunnen geven in plaats van zeurderig, clownesk of agressief gedrag te vertonen, vraagt om ontwikkeling.

 

Het reguleren van emoties is moeilijk. Vooral voor kinderen. En zelfs na de puberteit.

Het hele biologische systeem - de hartslag, hormoonspiegels en de activiteit van het zenuwstelsel - moet in balans zijn om je emoties goed te kunnen reguleren.

 

Een kind is hierdoor volledig afhankelijk van de relatie met de ouders.

 

Zolang een kind nog niet door de puberteit heen is, is steun van de ouders noodzakelijk. Van beide ouders. Want een vader brengt met zijn mannelijke energie een andere zienswijze op de situatie dan de moeder met haar vrouwelijke energie. Beide invalshoeken zijn nodig om emoties goed te kunnen reguleren als kind. En in de zelfregulering na de puberteit.

 

Is het moeilijk voor één of beide ouders om hierin de gewenste ondersteuning te bieden? Dan voelt het kind zich, onbewust, bedreigd in de relatie bij één of beide ouders. Er ontstaat een onveilige hechting voor het kind, krijgt geen controle op de aanwezige emoties en er ontstaat een vertraging in de ontwikkeling van het biologische systeem. Het kind wordt gezien als onhandelbaar.

Er ontstaat chronische stress bij het kind, ervaart verstoring in vele relaties en kampt met fysieke en mentale klachten.

 

Wil je hier meer over weten, kijk dan eens op praktijkestima.nl.

 

#emoties #reguleren #kind #puber #ouders #ongewenstgedrag #biologisheontwikkeling #familie #cultuur #hechtingsrelatie #stress #innerlijkerust #komtotjezelf #voeljegoed #persoonlijkegroei #praktijkestima #Wateringen #Westland

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.