Als taaldenker denk je in stappen. Je verkent stap voor stap de situatie en werkt op die manier naar een, nog onbekend, einddoel.
Je werkt divergerend of ook wel bottom-up.
Als beelddenker denk je vanuit het eindperspectief. Je wil eerst een beeld vormen van het gewenste eindresultaat. Dit gaat op een chaotische manier. Er wordt continu informatie opgehaald (convergeren) en keuzes gemaakt (divergeren) om tot een kloppend eindbeeld te komen (je visie). Pas daarna gaat een beelddenker stapsgewijs aan de slag om in de richting van het eindbeeld uit te komen.
Dit proces is bij een beelddenker in het begin tijdrovend ten op zichten van een taaldenker. Een beelddenker ervaart dat ook zo omdat de maatschappij is ingericht voor taaldenkers. Als een beelddenker niet in een omgeving is waar zijn/haar manier van denken begrepen wordt, gaat het dagelijkse proces gepaard met een opgefokt gevoel, prestatiedrang en stress ontwikkeling.
Ook niet gek dat mensen met een burn-out vaak beelddenkers zijn.
Het resultaat van een beelddenker is dan ook beduidend anders dan van een taaldenker. Omdat een beelddenker vanuit een totaalbeeld werkt als uitgangspunt (top-down), is er richting gedurende het gehele proces tot aan het eindresultaat. En richting is een basisbehoefte van de mens om gezamenlijk gemotiveerd naar een einddoel te kunnen werken. Bij een taaldenker is er geen richting en ontstaat er een moeizaam proces waarbij het de vraag is of je uitkomt bij de gewenste situatie.
Heb je vragen of wil je meer weten hierover, dan hoor ik heel graag van je.
En weet dat er altijd positieve verandering mogelijk is.
#rechterhersenhelftdenker #beelddenker #uitzonderlijkgedrag #hooggevoelig #hoogsensitief #innovatie #adhd #add #autisme #dyslexie #dyscalculie #hoogbegaafd #onzekerheid # laagzelfbeeld #eenzaamheid #perfectionisme #stemmingswisselingen #stress #trauma #ontevredenheid #depressie #burn-out #PTSS #angststoornis #identiteitsontwikkeling #traumaheling #energieregulatie
Reactie plaatsen
Reacties